Schriftelijk vragen kledinginzameling

21 augustus 2019

In haar vergadering van 16 juli 2019 heeft het Laarbeekse college het besluit genomen om per 2020 de textielinzameling niet langer te vergunnen aan goede doelen maar dit in eigen beheer uit te voeren. Het college gaat ervan uit dat er een opbrengst van ongeveer €30.000 behaald zal worden. Hier zijn de te maken kosten voor het inzamelen van de kleding, volgens wethouder Briels via omroep Kontakt, al vanaf gehaald. Blink gaat de kledinginzameling uitvoeren. De fractie van PNL heeft het college hier een aantal schriftelijke vagen over gesteld:

-PNL heeft vele bezuinigingsvoorstellen gedaan, die echter niet kunnen rekenen op genoeg steun. Is het college van mening dat bezuinigen op de inkomsten van goede doelen (als b.v. stichting Pandilla) gerechtvaardigd is wanneer er nog genoeg andere onbenutte mogelijkheden om te bezuinigen zijn?

-In het slechtste geval gaat de kledingzameling niets- of nauwelijks iets opbrengen. Wanneer blijkt dat de financiële opbrengsten tegenvallen, hoe gaat de gemeente hier dan mee om?

-Wordt er een -jaarlijks- evaluatiemoment ingebouwd, zodat de gemeenteraad het (financiële) proces nauwkeurig kan blijven volgen? Zo ja, op welk moment?

-Er zijn verschillende organisaties die kleding inzamelen waaronder (voor zover ons bekend) tenminste ook één basisschool. Wordt kledinginzameling voor iedereen onmogelijk of blijft inzameling op b.v. privé/eigen terrein wel mogelijk?

-In het Eindhovens Dagblad (online) is op 13 augustus geschreven dat volgens de burgemeester de opbrengst van de kledinginzameling zal zorgen voor 1% ozb verlaging. Dit is vervolgens ook overgenomen door omroep Kontakt. Dit is echter feitelijk onjuist. €30.000 is niet gelijk aan 1% ozb, en het geld van de kledinginzameling heeft niets te maken met de hoogte van de ozb. Is dit een fout van het Eindhovens Dagblad geweest, of heeft de burgemeester zich hier vergist? Om de inwoners van Laarbeek juist te informeren zouden dit soort vergissingen/fouten, als die gemaakt worden, zo snel mogelijk daarna hersteld moeten worden. Wordt dit alsnog op de juiste manier naar de inwoners gecommuniceerd?

-Kunt u de gemeenteraad een overzicht laten zien met daarin de berekening zoals de nu is gemaakt over de te verwachten kosten en opbrengsten?

-Waar zijn de te verwachten opbrengsten op gebaseerd? We zien graag de cijfers daarvan.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.