PNL wil mantelwonen mogelijk maken
26 september 2024
Op initiatief van PNL hebben we samen met ABL en DWG een motie ingediend die uitbreiding mogelijk maakt van ‘mantelzorgwonen’ naar ‘mantelwonen’. Het grote verschil zit in het woord ‘zorg’. Bij mantelwonen kunnen 2 huishoudens op eenzelfde perceel wonen, zonder dat hiervoor een zorgindicatie nodig is. Het gaat hierbij om de hoofdbewoners en maximaal één ander huishouden. Hiervoor kan, zoals bij mantelzorgwonen, één extra woning worden toegevoegd op het perceel. Dat kan een verbouwing van een bestaande ruimte zijn maar ook het plaatsen van een mobiele woonunit, zoals bij mantelzorgwoningen. Hierdoor kunnen b.v. kinderen die nog geen woning kunnen krijgen toch op zichzelf wonen. Ook ouderen die nog geen zorg nodig hebben kunnen hiermee wel al bij hun kinderen gaan wonen. Mantelwonen is een woonvorm waarbij personen oprecht de bedoeling hebben om naar elkaar om te kijken, elkaar te helpen en bij te staan. Een familierelatie is hierbij geen vereiste. Uiteraard zijn er wel nog nader te bepalen regels waaraan voldaan moet worden.
Mantelzorg, naar elkaar omzien en voor elkaar zorgen wordt belangrijk gevonden in Laarbeek. De behoefte aan passende woonvormen voor ouderen -maar ook alle andere leeftijdsgroepen- is groot. De druk op de zorg is heel hoog en daarnaast hebben we te maken met een gespannen woningmarkt, waardoor verhuizen voor senioren en starters naar een geschikte woning erg moeilijk is. Met dit voorstel willen we als PNL de inwoners meer mogelijkheden bieden met elkaar samen te wonen en elkaar bij te staan daar waar nodig. Wat ons betreft is een mantelwoning in beginsel een tijdelijke, persoonsgebonden voorziening. Wanneer door verhuizing -om welke reden dan ook- of overlijden de mantelwoonrelatie komt te vervallen, vervalt ook de mogelijkheid om de mantelwoning te bewonen. Hiermee wordt voorkomen dat er op percelen voor eeuwig twee woningen worden gebouwd, wat niet het doel is van deze woonvorm.
We stimuleren met dit beleid o.a. dat inwoners op een informele manier voor elkaar kunnen zorgen en naar elkaar omkijken. Het past in een veranderend zorglandschap, waarin de zorgvraag toeneemt en de beschikbare middelen en menskracht beperkt zijn en zelfs afnemen. Het min of meer ‘uit voorzorg’ naar elkaar omkijken is een positieve beweging die we graag ondersteunen door hier ook ruimte voor te bieden. Het college is nu aan zet om met een voorstel naar de raad te komen. Alle partijen stemden voor het voorstel.
Terug naar het overzicht