PNL: wacht met gasloos maken woningen

12 februari 2021

Tijdens de thematische raadsvergadering van donderdag 11 februari heeft PNL zich als enige partij duidelijk uitgesproken om een afwachtende houding aan te nemen bij het gasloos maken van woningen. Wij vinden dat er technisch en financieel veel te veel onzekerheden zijn. Wij willen onze inwoners en de gemeente hier niet mee opzadelen.

PNL verwacht dat de huidige gebruikte alternatieve technieken om collectief woningen te verwarmen, zoals b.v. de plannen die er voor Mariahout zijn, niet de technieken van de toekomst zullen zijn. Hiervoor nu toch kiezen betekent dat inwoners er 20-30 jaar aan vast zitten. Wij zien meer in b.v. waterstof, waar nu ook al de eerste proeven mee worden gedaan. Nu vooroplopen met gasloos maken is, zo denken wij, uiteindelijk waarschijnlijk niet de slimste manier. Wel willen we nu al meer aandacht voor energie besparingsmaatregelen.

Het andere onderwerp tijdens deze avond was het grootschalig opwekken van duurzame energie in Laarbeek. Er zijn nu 2 zogenaamde zoekgebieden, waar eventueel middels zon- en/of windenergie kan worden opgewekt. Het ene gebied ligt boven Mariahout en het andere onder Boerdonk. In het laatste gebied is meer negatieve invloed voor de omgeving te verwachten. De gemeenteraad zal zich binnenkort uitspreken welke van deze 2 gebieden ze definitief op de regionale lijst wil hebben van gebieden waar eventueel grootschalige energie opgewekt gaat worden.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.