PNL-motie deelname onderzoek aangehouden

9 oktober 2020

Een motie vreemd aan de orde van de dag (motie over onderwerp wat niet op de agenda staat), over deelname van de gemeente Laarbeek aan een onderzoek van Follow the Money (www.ftm.nl), is donderdag 8 oktober door de PNL-fractie vooralsnog aangehouden. Dit in afwachting van een uitleg en het beantwoorden van vragen door de verantwoordelijk wethouder en een vertegenwoordiger van de GR Peelgemeenten.

Aanleiding van PNL-fractielid Ron van den Berkmortel om de motie in te dienen was o.a. de constatering van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die meldt dat het aantal jeugdzorgaanbieders in de afgelopen jaren is toegenomen van 120 in 2014 naar niet minder dan 6.000 in 2020. Ook zijn de kosten van jeugdzorg, volgens onderzoek van Divosa, met 42% gestegen, terwijl het aantal jongeren slechts met 13% is toegenomen.

Follow the Money is voornemens onderzoek te doen naar de hoge kosten van jeugdzorg bij Nederlandse gemeenten. De gemeente Laarbeek heeft eerder al besloten niet mee te werken aan het onderzoek, wat volgens de wethouder ongeveer 40 uur aan werk kost bij de GR Peelgemeenten. De motie roept het college op om alsnog deel te nemen aan het onderzoek van Follow the Money. Deelnemen aan het onderzoek van Follow the Money kan leiden tot meer inzicht in de hoge kosten van jeugdzorg, ook specifiek voor Laarbeek. En vooral daar gaat het PNL om. Ook de directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet het belang van het onderzoek en roept zijn leden op om mee te doen.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.