Oneens met WOZ-waarde? Maak bezwaar bij BSOB.
22 februari 2021
Soms zijn mensen het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Bij de BSOB kan hiertegen makkelijk en snel bezwaar worden gemaakt. Hoe dit werkt staat op de eerste pagina van de brief die iedereen heeft gekregen (of nog krijgt). ‘Gratis’ bezwaar maken tegen de WOZ-waarde via een bemiddelaar is steeds meer in trek. Alleen hoe werkt het nu eigenlijk? Het verschil tussen een bemiddelaar en BSOB zit in de kosten voor de gemeente (en dus de inwoners). Deze zijn hoger als wordt gekozen voor een bemiddelaar. Daarom adviseren wij om via BSOB-bezwaar in te dienen.
Bemiddelaars buiten BSOB werken vaak op basis van ‘no cure, no pay’. Dit betekent dat als zij geen resultaat behalen, u er niet voor hoeft te betalen. Wanneer ze wel resultaat behalen wordt uw WOZ-waarde aangepast. Het nadeel van een bemiddelaar is dat de gemaakte kosten door de gemeente worden betaald. De werkelijke onkostenvergoedingen voor een proces zijn gemiddeld 750 euro. De gemeente moet dit geld ergens vandaan halen. Dit wordt doorberekend aan u, als inwoner van Laarbeek. Dit is jammer en niet nodig, want bezwaar maken bij BSOB is altijd gratis.
VOORBEELD VAN BSOB
Stel: u maakt bezwaar via een bemiddelaar. Als BSOB de WOZ-waarde van een woning met 10.000 euro vermindert, dan betaalt u ongeveer 15 euro minder aan onroerendezaakbelasting (ozb). Het bemiddelingsbureau krijgt ongeveer 750 euro bijgeschreven op hun rekening. De kosten betaalt de gemeente. Uiteindelijk betalen we daarom allemaal mee aan deze bemiddelingsbureaus.
Terug naar het overzicht