Onderzoek naar Blijverslening en Verzilverlening

13 oktober 2023

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag 12 oktober het college opgeroepen de mogelijkheden van de ‘blijverslening’ en ‘verzilverlening’ te onderzoeken. Dat gebeurde met een motie die op initiatief van PNL is ingediend samen met ABL, DWG en Ouderen Appel-Hart voor Laarbeek. Alleen het CDA stemde tegen de motie.

Achtergrond
Het beleid van de gemeente is erop gericht om oudere inwoners, overeenkomstig hun wensen, zo lang mogelijk zelfstandig thuis en in eigen omgeving te laten wonen. Ook uit oogpunt van kostenbesparing in de zorg, het belang dat grotere delen van de woningvoorraad levensloopbestendig worden gemaakt en/of worden aangepast, en oudere huiseigenaren meestal geen hypothecaire lening bij banken af kunnen sluiten of niet over voldoende eigen kapitaal beschikken om hun eigen woning levensloopbestendig in te richten, is de motie opgesteld.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) verzorgt al voor een groot aantal gemeenten in Nederland de aanvraagprocedure, financiële toets en de verstrekking van de zogenaamde ‘Blijverslening’ die mensen de mogelijkheid biedt om voordelig te lenen voor het langdurig zelfstandig wonen. In SVN-verband er ook sprake van een zogenaamde ‘Verzilverlening’ waarmee aanpassingen aan de woning betaalt kunnen worden.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.