Jong PNL in het ED

21 maart 2017

LAARBEEK – Het moet helemaal anders in de lokale politiek, daar zijn de vier jongste leden van Partij Nieuw Laarbeek (PNL) van overtuigd. En dus hebben ze een jongerenafdeling van hun partij opgericht: JPNL.

,,Voor het eerst in de geschiedenis van Laarbeek”, zegt Bowen Straatman (25). Hij en mede-oprichter Arian de Groot zijn de twee jongste PNL-raadsleden.

,,Eigenlijk bedroevend dat iemand van 36 jong genoemd wordt. Dat zegt wel iets over de politiek”, stelt De Groot. ,,Zo lang als ik er bij zit, bijna acht jaar, gaat het er al over dat we jongeren meer bij de raad moeten betrekken. Nu gaan we er ook echt iets aan doen” Zijn collega Straatman zit sinds 2014 in de raad.

JPNL, met verder nog Han van Oirschot (22) en PNL-bestuurslid Ron van den Berkmortel (20), gaat hard op zoek naar leeftijdsgenoten uit Laarbeek. Straatman: ,,Vooral ook meisjes.” De bedoeling is jongerenthema’s op de raadsagenda  te krijgen en taal en woordkeus aan te passen. ,,Als je dezelfde taal spreekt, wordt de kloof verkleind. En we willen af van de klassieke setting: het publiek op de tribune en de raad aan de commissietafel.” De Groot: ,,De nieuwe burgemeester zal daar ook vóór zijn, die is vast blij met ons.” ,,Ik denk heel Laarbeek wel”, vult Straatman aan.

De Groot: ,,We worden een denktank voor PNL. Het groepje bedenkt een idee en gooit dat in de fractie, en niet andersom.”,,Er gaan supergoede ideeën uit onze koker komen”, verzekert Straatman. Het clubje is nog maar klein, maar is al wel begonnen. Een paar ideeën worden de komende tijd uitgewerkt. Ze willen internet op een slimme manier inzetten, zodat jongeren mee kunnen discussiëren. Ook gaan ze de vergaderstructuur onder de loep nemen. Verder willen ze een thematische behandeling in de commissies, zodat belangstellenden voor ‘hun’ onderwerp kunnen komen om mee te praten. Straatman: ,,Een voorbeeld is de themavergadering die we gehad hebben over woningbouw in Aarle-Rixtel, daar kwamen heel veel jongeren op af.”

De vier hopen volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen meer jongeren op de lijst te krijgen. ,,Het zou mooi zijn als straks de helft van de kandidaten JPNL is”, zegt De Groot. ,,Als mensen eenmaal zien dat we echt wel iets te vertellen hebben, komen ze vanzelf.”

Bron: http://www.ed.nl/laarbeek/nieuwe-jongerenafdeling-partij-nieuw-laarbeek-heeft-supergoede-ideeeneuml-n~ac0f8c0d/

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.