Het belang van vrijwilligerswerk

22 maart 2019

Deze week een stukje in de MooiLaarbeekKrant, geschreven door PNL fractielid Harriette van Delden – Sanders.

Sinds ik in de gemeenteraad heb plaatsgenomen en daarbij ook in de commissie Sociaal Domein, realiseer ik me steeds meer hoe hard we vrijwilligers nodig hebben in onze maatschappij.

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het weer NLdoet. Als stichting, vereniging of persoon kan hiervoor worden ingeschreven met een project, waarbij je een extra helpende hand kunt gebruiken. Een supermooi initiatief, maar helaas maar 1 maal per jaar. 2 Dagen is te weinig voor vele instellingen of verenigingen. Heel veel initiatieven in onze gemeente draaien op vrijwilligers en zij zijn dan ook onmisbaar.

Vrijwilligerswerk is niet alleen hard nodig, maar ook erg leuk om te doen. In Laarbeek zijn zo´n 350 verenigingen en instanties actief waar je jezelf als vrijwilliger nuttig kunt maken. Veel mensen in bijvoorbeeld verzorgingshuizen, sportverenigingen of die alleen wonen kunnen een helpende hand gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het coachen van een groep kinderen tijdens het beoefenen van hun sport, het helpen bij een spelletjesmiddag in een verpleegtehuis of gewoon een kopje koffiedrinken met die alleenstaande man in de straat. Het hoeft niet altijd heel veel tijd te kosten maar je kunt met een uurtje koffiedrinken of wandelen iemand al heel gelukkig maken.

Je kunt vrijwilligerswerk doen uit idealisme of om jezelf te stimuleren wat aan je sociale netwerk te doen. Is dit voor jou ook het geval ga dan eens een kijkje nemen op www.laarbeekvoorelkaar.nl. Je kunt jezelf daar inschrijven als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk, maar ook als je zelf op zoek bent naar wat meer sociaal contact. We hebben allemaal wel ergens een paar uurtjes de tijd om belangeloos voor iemand anders klaar te staan en een ander te helpen.

Voor mensen met een uitkering zijn er wel bepaalde voorwaarden gesteld. Heb je bijvoorbeeld een bijstandsuitkering? Dan moet je vooraf toestemming aan de gemeente vragen. Je vrijwilligerswerk mag een betaalde baan natuurlijk niet in de weg staan. Je verricht vrijwilligerswerk als je werk doet waarvoor je geen betaling ontvangt. Wil je hierover meer informatie ga dan te rade bij je uitkerende instantie.

Dus als je tijd over hebt en je wilt jezelf maatschappelijk nuttig maken dan kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Ik wens je daarbij heel veel plezier toe!

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.