Heeft waterstof de (nabije) toekomst?

16 december 2020

Woensdagavond 16 december was er een informatieve online sessie over waterstof. Zaken die hierin aan de orde kwamen waren o.a.: wat maakt waterstof relevant in een duurzaam energiesysteem, voor welke woningcategorie kan waterstof interessant zijn als vervanging van aardgas, waterstof in een woning: wat is nodig, wat kan vandaag – wat kan in de toekomst, en hoe zit het met veiligheid? Ook werden en aantal concrete voorbeelden gegeven van projecten in Nederland waar waterstof toegepast en/of getest wordt als verwarming voor huizen/gebouwen. Tevens werden vragen beantwoord.

Dat waterstof op korte termijn een oplossing biedt voor het vervangen van gas om huizen te verwarmen, lijkt een illusie. Mede presentator Paul Bombeld (hoofdredacteur van Waterstof Magazine) vertelde dat gemeenten vooralsnog moeten wachten op landelijke distributie van waterstof. Voorlopig (zeker de komende 10-jaar) heeft dit echter nog geen prioriteit bij de landelijke overheid. Eerst wordt ingezet op gebieden met veel bedrijven en een grote energievraag. Wel zei hij dat gemeenten gasleidingen zouden moeten laten liggen. Deze kunnen later eventueel gebruikt worden voor waterstof.

De sessie werd georganiseerd door de Werkgroep Warmte Metropoolregio Eindhoven. Namens PNL namen Wim van Dijk, Toon Brouwers, Jan Hendriks en Ronnie Tijssen deel aan de interessante en duidelijke online sessie.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.