Grondnota Laarbeek staat financieel onder druk
8 november 2024
Cijfermatig is de grondexploitatie van Laarbeek op dit moment nog prima in orde. We weten echter dat dit de komende jaren negatief gaat veranderen. Wat wij mede daarom niet wenselijk vinden, zo hebben wij bij de behandeling donderdag 7 november gezegd, is het voorstel om de grondprijs voor sociale woningbouw niet te verhogen. Regeren is vooruitzien en wij vinden het niet goed om te wachten op slechte cijfers en dan pas noodzakelijke maatregelen nemen. Zeker op lange termijn is dat niet houdbaar.
Aangezien de aantallen woningen die we in het segment ’Sociale woningbouw’ gaan bouwen komende jaren flink omhooggaan, lopen we als gemeente steeds meer geld mis. Nu al is er een stijgend aantal grondexploitaties dat een negatief resultaat laat zien. Dat zal alleen maar verder en snellere oplopen wanneer we de grondprijs voor ‘Sociale woningbouw’ voor het derde opeenvolgende jaar niet verhogen.
De grondprijzen van sociale woningbouw in Laarbeek zijn bijna de laagste in de regio.
Feitelijk komt de bevriezing van dit tarief geheel terecht bij de woningcorporatie (Wocom in ons geval), terwijl de gemeente hier inkomsten misloopt, welke zich jaarlijks opstapelen. Goed om te weten is het dat de grondprijzen in een aantal andere gemeenten waar Wocom actief is hoger zijn dan in Laarbeek.
Slechts 1/10 van de totale bouwsom van een woning is de grondprijs. Dat het iets verhogen ervan het voor woningbouwcorporaties onmogelijk maakt nog te bouwen is onjuist. Meestal gaat het om kleine grondoppervlakten, waardoor de grondprijs-stijging in verhouding klein is. 9/10 van de totale bouwsom (materialen, lonen, leges, e.d.) stijgt ook ieder jaar en dat zou bouwen dus heel veel meer moeten blokkeren. Belangrijk om mee te wegen is wat ons betreft ook dat huurprijzen van sociale woningen niet worden bepaald door de bouwprijs, maar middels een puntensysteem. Voor huurders maakt een kleine verhoging van de grondprijs dus geen verschil.
Via een amendement (voorstel voor een wijziging) waarin we voorstelden de grondprijzen voor ‘sociale woningbouw’ iets te verhogen, en die van de categorie ‘Betaalbare Koopsector’ iets te verlagen. Omdat de wethouder en alle andere partijen hier niet voor waren, hebben we een voorstel van de wethouder aanvaard dat we volgend jaar gezamenlijk hiernaar gaan kijken. Overigens gaat het in de categorie ‘Betaalbare Koopsector’ vrijwel alleen om CPO-projecten en zijn de aantallen woningen dus zeer beperkt. De meeste grondverkopen in deze categorie gaat naar o.a. ontwikkelaars. Die betalen een taxatieprijs voor de grond.
Terug naar het overzicht