Geen advies aankoop woning t.b.v. statushouders

1 juni 2023

Er is woensdagavond 31 mei door de commissie Ruimtelijk Domein geen positief advies gegeven aan de gemeenteraad voor de aankoop van een woning t.b.v. statushouders. De raad gaat hier daarom zelf de discussie over voeren. De gemeente krijgt per half jaar een taakstelling opgelegd om een aantal statushouders van een woning te voorzien. Het aantal mogelijkheden om die taakstelling te halen moet uitgebreid worden, schrijft het college. “Met alleen putten uit vrijkomende woningen uit het woningbestand van woCom is het risico op het telkens niet halen van de opgelegde taakstelling te groot.” Het incidenteel aankopen van een woning door de gemeente kan een middel zijn om in te zetten. Dat voorstel wordt nu dan ook gedaan. De kosten voor de aankoop van een woning voor een groot gezin liggen tussen €300.000 en €500.000.

Als PNL vinden wij dit een lastig besluit. Enerzijds zijn statushouders mensen die toestemming hebben gekregen om in Nederland te blijven wonen en leven, en dus recht hebben op een woning. Anderzijds is er een tekort aan woningen, wordt dit soort aankopen ook niet voor eigen inwoners gedaan, is het slechts een oplossing voor een paar mensen, en is het moeilijk uit te leggen. Financieel zien wij geen bedenkingen omdat de woning zijn waarde zal behouden en op enig moment weer verkocht kan worden. We gaan ons nader beraden over ons standpunt richting raadsvergadering.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.