Financiën goed in Laarbeek? Waarom dan OZB verhogen?

10 augustus 2017

In artikelen in deze krant wordt door CDA, ABL en de Werkgroep gezegd dat de financiële situatie van Laarbeek goed is. Dit is echter niet dankzij, maar ondanks het beleid van dit college. Waarom zou dit college de OZB met meer dan 26% verhogen als het er financieel zo goed voor staat?

De financiële positie van Laarbeek is al vele raadsperiodes goed, maar de afgelopen jaren is deze helaas verslechterd. Er moet een andere koers gevaren worden, en in dit artikel legt PNL uit waarom.

Niet alleen zijn de lasten van de inwoners de afgelopen jaren enorm gestegen ( zowel leges als OZB ). Door middel van allerlei boekhoudkundige trucjes is er geen enkele ruimte meer in het huishoudboekje ( de begroting ) van de gemeente. Dat er geen ruimte meer is in het huishoudboekje van Laarbeek blijkt uit het feit dat dit college alle investeringen uit de spaarpot ( algemene reserve ) haalt. De investeringen die het college van plan is (€ 5 miljoen) zijn echter structurele ( terugkerende ) uitgaven die ze willen betalen met eenmalig geld uit de spaarpot. Dat is net zoiets als je spaarvarken openbreken om je dagelijkse boodschappen mee te betalen. Een gemeente waar het financieel goed mee gaat doet dit niet.

En dan hebben we het nog niet gehad over de € 300.000,00 die Laarbeek tekort komt in 2018. Ook daarom kunnen wij het positivisme van de coalitiepartijen niet delen.

Maar als ze echt vinden dat het financieel zo goed gaat, dan kunnen we de OZB-verhogingen van 26% toch wel terugdraaien?

We zijn benieuwd wat de coalitiepartijen daarvan vinden tijdens de behandeling van de begroting.

Fractie PNL

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.