TV-item ‘EenVandaag’ sluit aan op PNL-motie

12 maart 2021

Een dag nadat PNL een motie bekendmaakte, waarin het Laarbeekse college gevraagd wordt tenminste voorlopig te stoppen met de ontwikkeling en vergunning van zonnevelden en eventueel plaatsen van windturbines, kwam het NPO tv-programma ‘EenVandaag’ met een item hierover. Je kunt dit hieronder bekijken (duurt 4.30 min).

In het programma wordt o.a. het volgende gezegd: “Bij het klimaatakkoord is afgesproken dat héél Nederland in 2030 minstens 35 TWh opwekt aan groene elektriciteit met windmolens en zonneparken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat dit grotendeels gaat lukken, maar houdt nog wel een slag om de arm: projecten kunnen in de loop van de tijd namelijk nog wegvallen. Maar volgens Martien Visser, lector Energietransitie van de Hanzehogeschool in Groningen en beheerder van een database van energiegegevens, is die slag om de arm niet nodig. Hij gaat uit van recentere berekeningen die laten zien dat het doel eigenlijk al is bereikt. Tussen het moment van subsidieverstrekking en de daadwerkelijke bouw zit vertraging, maar ‘met bestaande windmolens plus wat in de pijplijn, zit kom je nu al in de buurt van de 35 TWh’, legt hij uit.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.