De wittebroodsweken zijn voorbij…

13 oktober 2022

Onderstaande publicatie is deze week te lezen in de MooiLaarbeekKrant.

Na de gemeenteraadsverkiezingen 2022 werd in mei het nieuwe college geïnstalleerd. ABL (4 zetels), De Werkgroep (4 zetels) en PNL (met 6 zetels opnieuw de grootste partij) werden het na veel en intensieve gesprekken, gevoerd in een kort tijdsbestek, eens over de te voeren koers en vormden een nieuw college. Ron van den Berkmortel werd door PNL vooruitgeschoven om de functie van wethouder in te vullen. Aldus gebeurde en de jongste wethouder uit de Laarbeekse geschiedenis begon aan zijn uitdagende nieuwe ‘klus’ als wethouder Ruimte en Economie.

Natuurlijk waren er mensen die sceptisch waren over zo’n jonge wethouder. Er waren echter nog veel meer mensen die het juist heel goed vonden dat niet alleen met woorden, maar ook in de praktijk de politiek op deze manier verjongd werd. Ongeveer 5 maanden later heeft wethouder van den Berkmortel zijn draai gevonden en wordt hij door vriend en ‘vijand’ gewaardeerd om hoe hij functioneert, zaken verwoord, doorpakt en inhoudelijk erg goed op de hoogte is. Binnen PNL hadden we er vooraf uiteraard het volste vertrouwen in, maar dat moet dan toch ook nog even bewezen worden. Daar willen we aan toevoegen dat zijn collega’s in het college en de ambtenaren hem daar waar nodig met raad en daad helpen en ondersteunen.

De afgelopen maanden is er zichtbaar en minder zichtbaar veel gebeurt en besloten. Het meeste wordt natuurlijk overschaduwd door de situatie rond Rusland en Oekraïne, de problemen rond het fatsoenlijk opvangen van asielzoekers, en de extreme prijsstijgingen van vrijwel alles. De -financiële- problemen waar veel mensen hierdoor in belanden zijn, voor hen die het betreft, begrijpelijkerwijs de allergrootste zorg.

Van een inwerkperiode was voor ‘onze’ wethouder geen sprake. Vanaf dag één moest hij ‘aan de bak’ en dat is hem verdraaid goed afgegaan. Er is doorgepakt op de verschillende woningbouwplannen die er lagen en nieuwe plannen en ideeën over hoe zo snel mogelijk genoeg woningen te bouwen worden uitgewerkt. Ook binnen de regio vond hij snel zijn draai, o.a. als lid van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Voor de komende tijd staan er grote uitdagingen op de agenda waar een besluit over moet worden genomen. Woningbouw blijft bovenaan de agenda staan, maar b.v. ook een voorstel voor het centrumplan Lieshout komt steeds dichterbij. Een proces waar heel zorgvuldig mee is en wordt omgegaan.

De wittebroodsweken zijn voorbij. We gaan vol vertrouwen op naar het katoenen huwelijk.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.