2. Duurzaamheid

Op een financieel gezonde manier wordt geïnvesteerd in duurzaamheid

Duurzaamheid is een uitgangspunt in alle onderdelen van ons partijprogramma. Het is een grondhouding voor alle besluiten en staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van de besluitvorming. Zo komt duurzaamheid bijvoorbeeld terug bij afvalstoffenheffing, woningbouw, openbare ruimte, maar ook bij financiën. Duurzaamheid is toekomstgericht, en het is rekening houden met alle facetten van nu én van de generaties na ons.

Straatverlichting wordt pas vervangen als het aan vervanging toe is

De afgelopen jaren is er veel geld uitgegeven aan duurzaamheid. Toch is dit in onze ogen niet altijd goed geïnvesteerd. Zo zal bijvoorbeeld goede openbare verlichting worden weggegooid om plaats te maken voor ledverlichting. Dit kost echter tonnen meer dan het plan om openbare verlichting pas te vervangen als het aan vervanging toe is. Ledverlichting heeft zeker de toekomst, maar een investering moet wel bedrijfseconomisch verantwoord zijn. Daarom zet PNL zich de komende periode in om openbare verlichting pas te vervangen door led als dit zichzelf terugverdient.

Slim investeren zodat meer mensen gebruik kunnen maken van beschikbare middelen

Er is veel geld beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsprojecten. PNL wil deze uitgaven de komende periode tegen het licht houden en kritisch kijken waar duurzaamheid een meerwaarde heeft voor Laarbeek en haar inwoners. Wij vinden het belangrijk dat investeringen in duurzaamheid terugvloeien naar de gemeente, zodat meer mensen van het geld gebruik kunnen maken. Een goed voorbeeld hiervan is de duurzaamheidslening die PNL heeft voorgesteld. Hierbij leent men geld van de gemeente voor duurzame investeringen (zoals zonnepanelen of isolatie). Met de besparing die dat oplevert, betaalt men de lening aan de gemeente terug.


Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van PNL? Met onze digitale nieuwsbrief ontvangt u automatisch aan het eind van iedere maand een overzicht van onze nieuwsberichten.